Er op uit, want is zoveel te doen op het water!

Het grootste deel van het water is opengesteld voor kano's en roeiboten. Slechts een kwart is afgesloten voor publiek, omdat het een rustgebied vormt voor dieren. Ook het gebied ten oosten van Noorden is niet open voor publiek omdat dit een broedgebied is. Er zijn boot-excursies van mei tot oktober. Bel voor meer informatie met Natuurmonumenten: 0172 520 010 of ga naar de website van het VVV in Nieuwkoop.

Er zijn vrije aanlegplaatsen op de Nieuwkoopse plassen waar je maximaal 3 maal 24 uur aaneengesloten mag overnachten. Bij de aanlegplaatsen Schepegaten, Brampjesgat en Machinesloot, die ook toegankelijk zijn voor motor- en fluisterboot, zijn informatiepanelen en toiletten aanwezig.

Varen met motorboot
In het hele gebied mag maximaal 6 km per uur gevaren worden, met uitzondering van de Ziendevaart, daar is 4,5 km per uur toegestaan.
Van de motor mag geen gebruik worden gemaakt tussen 's avonds een half uur na zonsondergang en 's morgens een half uur voor zonsopgang.

Varen met een Fluisterboot (elektroboot)
Niet gestoord door motorgeluid of gehinderd door stank van de uitlaatgassen. Wat blijft is het klotsen van het water tegen de boot. Voor de elektraboten zijn er 4 vaarroutes uitgezet i.s.m. Natuurmonumenten. Onderweg komt je bordjes tegen die je de weg wijzen. Bruggetjes moet je zelf opendraaien en sluiten.

Elektroboot verhuur
----------------------------------------------------------------------------------
Varen met een roeiboot en kano
Voor kano en roeiboot zijn er twee vaarroutes. De rode route gaat langs rietland, bloemrijk hooiland en over plassen die bedekt zijn met gele plomp en waterlelies. De gele route voert door brede vaarten.

Wanneer je vaart, zijn er een paar dingen waar op je moet letten. Vaar niet over de visnetten die zichtbaar zijn aan de fuikenstokken die boven het water uitsteken. Het riet probeer je te vermijden vanwege de vele vogels die er broeden. Voor kano en roeiboot zijn er diverse aanlegplaatsen die zijn aangegeven met borden.

Kano verhuur
Roeiboot verhuur
----------------------------------------------------------------------------------
lees verder