Er op uit, bezoek een museum

In Nieuwkoop en omgeving zijn er meerdere musea, de meeste zijn open voor bezoekers op specifieke tijden, en verzorgen ook rondleidingen op afspraak.

Het smederijmuseum
Het smederijmuseum bevat, behalve de twee oorsronkelijke midsvuren met blaasbalg, een unieke verzameling gereedschappen en materialen die gebruikt werden in de vele nieuwkoopse kleine smederijen in de tijd van de turfwinning in de Nieuwkoopse polder. Zie plaatje onder links.

Hou je van nostalgie?
Dan moet je beslist het museum "Van Alles En Nog Wat" bezoeken! Een grote verzameling van huishoudelijke apparaten, schrijfmachines, een tandartsbus, een brandweerauto, enfin je kan het gewoon niet bedenken wat daar allemaal te zien is. Zie plaatje onder midden.

De kaasboerderij
Op De kaasboerderij kun je zien hoe de echte boerenkaas gemaakt wordt. Boerenkaas is een ambachtelijk product de bereiding is voor een groot deel handwerk. Toewijding, gevoel voor de kaas en heel schoon werken zijn noodzakelijk voor het verkrijgen van een smakelijke kaas. Kenmerkend voor Boerenkaas is de verscheidenheid in geur en smaak.

Per kaasboerderij proeft men als het ware de verschillen in voer, in grondsoort, gras, receptuur en bereidingswijze. Ook per seizoen varieert de smaak van Boerenkaas. De ambachtelijke bereiding en het feit dat de kaas bereid wordt uit verse melk, hebben tot gevolg dat Boerenkaas een rijke en krachtige smaak heeft.

Het podermuseum

Het poldermuseum bevat een unieke verzameling gereedschappen en gebruiksartikelen die gebruikt werden in de tijd van de turf- winning in de Nieuwkoopse polder, maar ook een fraaie serie opgezette zoogdieren en vogels. Zie plaatje boven rechts.

De Oudheidkamer
Hier in De Oudheidkamer tref je een met enige regelmaat wisselende exposities over de historie van Nieuwkoop, Noorden en/of Woerdense Verlaat. Er zijn o.a archeologische vondsten en oude kaarten te bezichtigen. Zie plaatje rechts.